Depression

Fakta om depression
Depression er en psykisk lidelse, som viser sig i form af dyb modløshed, tristhed, manglende energi og mening med livet. Man har negative tanker, svært ved at koncentrere sig og mange trækker sig fra sociale sammenhænge. Det kan være svært at passe arbejde, studie og at være en del af de relationer, som man tidligere magtede. Mange er selvkritiske og føler ikke at de bidrager med noget, hverken i eget liv eller for andre. Depression er en alvorlig sygdom, som findes i forskellige grader og som nedsætter livskvaliteten, hvorfor det bør tages meget alvorligt.

Ifølge Psykiatrifonden er depression en af de mest udbredte sygdomme og cirka 300-375.000 voksne danskere, lider af en depression. Over 10% af den danske befolkning vil på et tidspunkt i livet få en depression. Det er cirka hver femte af os. Herudover er der et større antal af “lette” depressioner, som ikke er medregnet.

Hvem rammes af depression?
Som mennesker er vi mere eller mindre sårbare overfor depression. Risikoen for at udvikle en depression afhænger bland andet af vores arv, en eventuel medfødt psykisk sårbarhed og de ydre vilkår vi lever under. Har du en forælder, som lider af sygdommen, er risikoen tre gange højere. Risikoen øges med alderen og depression rammer flere kvinder end mænd. Har man tidligere haft en depression er man mere udsat for at udvikle en ny depression.

Hvad udløser depression?
Enhver krise kan potentielt udløse en depression. Eksempelvis kan psykisk stress i forbindelse med at miste en nær, at blive skilt eller at miste sit job udløse en depression. En ubehandlet depression øger sårbarheden for flere depressioner senere i livet.

Symptomer på depresssion

  • Manglende energi og ekstrem træthedsfornemmelse
  • Skyldfølelse, at være selvkritisk og hård ved sig selv
  • Mindre selvtillid og selvværdsfølelse
  • Nedtrykthed, tristhed og dårligt humør
  • Øget appetit og vægtøgning
  • Mindre appetit og vægttab
  • Selvmordstanker 
  • Manglende interesse for sig selv og sin omverden
  • Manglende lyst til ting, som man før gjorde og fandt meningsfulde
  • Koncentrationsbesvær, svært ved at tænke klart og svært ved at huske

Vi er alle forskellige og derfor vil en depression opleves forskelligt fra menneske til menneske.
Er du i tvivl om, hvorvidt du selv eller en ven, kollega eller et familiemedlem har en depression,
så er det vigtigt, du tager din mistanke alvorligt og handler på det. 
Depression er desværre stadigvæk en tabubelagt sygdom og derfor vælger mange at holde den for sig selv i stedet for at tale åbent om den. Derfor er det vigtigt at søge hjælp til at komme igennem depressionen, for der ER en vej. 

Hvordan hjælper Psykoterapi mod depression?

Når du starter i et forløb hos mig undersøger vi sammen, hvad der har udløst depressionen.
Vi arbejder med dine negative tanker om dig selv og finder frem til, hvad du fremover kan gøre, så du igen får et liv med større glæde og mening.

Depressionsforeningen anbefaler terapi som en vej ud af depressionen og skriver blandt andet:
Nyere forskning har dokumenteret, at samtaleterapi har en positiv effekt i forbindelse med behandling af depressioner.

Har du brug for at tale med en professionel, er du altid velkommen til at kontakte mig og høre mere om, hvordan jeg kan hjælpe. 

Du kan også læse mere om Individuel Terapi  , min metode og priser