Depression

Fakta om depression
Depression er en psykisk lidelse, som tydeligst viser sig i form af dyb modløshed. Ifølge Psykiatrifonden er der her og nu ca. 200.000 danskere, der lider af en depression. Ud af dem har ca. 125.000 en moderat-svær depression, mens ca. 75.000 af dem lider af en lettere depression. Ca. 15% af den danske befolkning vil på et tidspunkt i livet få en depression. Det er ca. hver sjette af os.

Hvem rammes?
Som mennesker er vi mere eller mindre sårbare overfor depression. Risikoen for at udvikle en depression bliver påvirket af vores arv, en evt. medfødt psykisk sårbarhed og de ydre vilkår vi lever under. Har du en forælder, som lider af sygdommen, er risikoen tre gange højere. Risikoen øges med alderen og depression rammer flere kvinder end mænd.

Hvad udløser det?
Enhver krise kan potentielt udløse en depression. Eksempelvis kan psykisk stress i forbindelse med at miste en nær, at blive skilt eller at miste sit job også udløse en depression. En ubehandlet depression øger sårbarheden for flere depressioner senere i livet.

Symptomer
– Manglende energi, udtalt træthedsfornemmelse
– Skyldfølelse, urimeligt selvkritisk og hård ved sig selv
– Mindre selvtillid og selvværdsfølelse
– Nedtrykt, trist, dårligt humør
– Selvmordtanker
– Øget appetit og vægtøgning
– Mistet appetitten og vægttab
– Sover mere eller mindre end normalt
– Manglende interesse for sig selv og sin omverden
– Mistet lysten til ting, som man før gjorde og havde lyst til.
– Koncentrationsproblemer / svært ved at tænke klart / svært ved at huske

Alle mennesker er forskellige og derfor vil en depression vise sig på forskellig vis og i forskellig grader. Er du i tvivl om, hvorvidt du selv eller en ven, kollega eller et familiemedlem har en depression, så er det vigtigt, du tager din mistanke alvorligt og går videre med den.
Depression er desværre stadigvæk en tabubelagt sygdom og derfor vælger mange at holde den for sig selv i stedet for at tale åbent om den. Men det er utrolig vigtigt, at man får hjælp til at komme igennem depressionen – og der ER en vej igennem den.

Psykoterapi mod depression
Depressionsforeningen anbefaler terapi som en vej ud af depressionen og skriver bl.a.: “Nyere forskning har dokumenteret, at samtaleterapi har en positiv effekt i forbindelse med behandling af depressioner”.

Har du brug for at tale med en professionel om din egen, eller en vens, sindstilstand, er du altid velkommen til at ringe og høre mere om hvordan psykoterapi kan hjælpe. Du kan også blive her på siden og læse mere om min metode eller mine udviklingsgrupper.